MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI
AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ
SÜLEYMANİYE EĞİTİM KURUMLARI
MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI
AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ
SORULAR
1. Ali ile Betül’ün de içinde bulunduğu 4 erkek ve 6 bayandan oluşan bir grupta 4
erkek ve 6 bayandan en az ikisi bayan olacak şekilde Ali ve Betül’ün aynı zamanda
bir komisyonda olmayacağı dört kişilik bir komisyon kaç yolla oluşturulabilir?
AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ | 21.01.2017
Çözüm:
Betül + 5 Bayan
Ali + 3 Erkek
En az 2 bayan dediği için 3 farklı durum var. Tüm durumdan Ali ve Betül’ün aynı
zamanda olduğu durumları çıkaracağız.
2 Bayan + 2 Erkek veya 3 Bayan + 1 Erkek veya 4 Bayan
6 4 5 3
2 2 1 1
6 4 5
3 1 2
75
6
160
4
15
70
ˆ = 90° dir. [AD][BC] olacak şekilde çizilen [AD] doğru
2. Bir ABC dik üçgeninde s(A)
parçası [BC]’yi F noktasında kesiyor. [ED][DC] olacak şekilde [BF] üzerinden bir E
noktası alınıyor. |EF|=1, |FC|=4 ve [AC][CD] olduğuna göre |BE| kaçtır?
Çözüm:
A
|FD|2 1 4
|FD| 2 olur.
MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI
42 2 |AF|
1
1
B
E
F
4
|AF| 8 olur.
C
82 4 |BF|
|BF| 16 olur. |BE| 16 1 15 olur.
D
3. Bir kutuda renkleri kırmızı, beyaz, mavi ve yeşil olan toplam n tane top bulunuyor.
n
n
n
20 , beyaz topların sayısı 15 , mavi topların sayısı 5 tir.
5
3
7
Yeşil top sayısı mavi top sayısından daha az ise, kutudaki kırmızı top sayısı beyaz top
sayısından ne kadar fazladır?
Kırmızı topların sayısı
Çözüm:
Toplam n tane top bulunuyor. Tüm renklere ait top sayısı tam sayı olacağından n 3,
5 ve 7'nin ortak katı olmak zorunda. n = {105, 210, 315, ...}
Kırmızı
n
20
3
Beyaz
n
15
5
Mavi
n
5
7
Yeşil
105 ise;
55
36
20
-6
210 ise;
90
57
35
28
Yeliş top sayısı mavi top sayısından az olması için n = 210 olmalıdır. Bu durumda
kırmızı top sayısı beyaz top sayısından 90 – 57 = 33 fazladır.
1
1
17
1
3m 4n 12mn 2
4.
denklemini sağlayan m, n pozitif tamsayıları için m + n ifadesinin alabileceği farklı
değerlerin toplamı kaçtır?
AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ | 21.01.2017
n
Çözüm:
(4n)
(3m)
(1)
(6mn)
4n 3m 17 6mn
n 1 ise, m 7 olur. m n 8
4n 17 6mn 3m
n 10 ise, m 1 olur. m n 11
4n 17 3m(2n 1)
11 8 19 olur.
4n 17
3m
2n 1
19
3m 2
2n 1
MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI
1
1
17
1
3m 4n 12mn
2
2
5. |AB|=3, |BC|=4, |CA|=5 koşullarını sağlayan bir ABC üçgeninde [BC]’nin orta
noktası D’dir. C köşesinden geçen iç açıortayın [AB]’yi kestiği nokta E olmak üzere AD
ve EC doğruları F noktasında kesişiyor. Buna göre, AEF üçgeninin alanının CDF
üçgeninin alanına oranı nedir?
Çözüm:
A
ADC üçgeninde iç açıortay teoremi uygulanırsa,
5m
25S
3
E
AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ | 21.01.2017
4m
|AF| 5
olur.
|FD| 2
5
5n
F
ABC üçgeninde iç açıortay teoremi uygulanırsa,
20S
B
18S 2n
18S
2
D
2
C
|AE| 5
olur.
|EB| 4
A(AEF)
4
A(CDF)
25
olur.
18
6. 30’dan küçük asal sayılar kümesi P={p1, p2, … , p10} olmak üzere bir p P için en
küçük asal böleni p olan 100’den küçük pozitif tam sayıların sayısı sp ile gösteriliyor.
Buna göre sp1 sp2
sp10 kaçtır?
MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI
Çözüm:
3
P = {2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29}
S2 = 49 olur. (100'den küçük çift doğal sayılar.)
S3 = 17 olur. (3'ün katı olan sayılardan 6'nın katı olanları atıyoruz.)
S5 = 7 olur. (5, 25, 35, 55, 65, 85, 95)
S7 = 4 olur. (7, 49, 77, 91)
S11 = 1, S13 = 1, S17 = 1, S19 = 1, S23 = 1, S29 = 1
S1 + S2 + ... + S10 = 83 olur.
7. Ardışık üç pozitif tam sayının toplamı olarak yazılabilen ilk 21 sayının toplamı kaçtır?
Çözüm:
1. Sayı
n
2. Sayı
n+1
3. Sayı
n+2
(66 6) (66 6 3)
23
756 olur.
63 66
8. Bir ABCD dikdörtgeninin AB kenarı üzerinde E [AF] olacak biçimde birbirinden
farklı E ve F noktaları, CD kenarı üzerinde G [CH] olacak biçimde birbirinden farklı G
ve H noktaları E, F, G, H çemberdeş olacak şekilde seçiliyor. |AE|=2, |DH|=3,
|CH|=7 ise |EF|+|CG| kaçtır?
Çözüm:
8–x
A 2 E
F
x
B
|EF||CG| 8 x x 1
9 olur.
6–x
D
3
H
G
x+1
C
9. Eş merkezli iki çemberin arasında kalan bölgenin alanı 36 ’dir. Büyük çemberin bir
AB kirişi küçük çembere teğettir. A ve B noktalarından büyük çembere çizilen teğetler
C’de kesişiyor. |CA|=10 ise ABC üçgeninin alanı nedir?
AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ | 21.01.2017
6 9 12
Çözüm:
C
6
H
O
6
36 |HB|2
B
|HB| 6 olur.
Pisagor teoreminden,
|CH| 8 olur.
A(ABC)
8 12
48 olur.
2
MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI
10
A
Taralı Alan |HB|2
10
4
10. a bir pozitif gerçel sayı olmak üzere 21a+2 ve 24a+9 sayıları ardışık iki pozitif
tamsayının kareleri ise a’nın alabileceği en büyük değer ile en küçük değerin farkı
kaçtır?
Çözüm:
21a 2 n2
24 a 9 (n 1)2
2
2
n 2 n 2n 8 n2 14n 40 0
21
24
n2 2n 8
2
n 4 n 10 olur.
24 a 9 n 2n 1 a
24
AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ | 21.01.2017
21a 2 n2 a
14 2
21 3 14 2 12
4 olur.
98 14 3 3 3
n 10 a
21 3
n4a
11. Kenar uzunluğu 1 olan bir ABCD karesinde AB ve AD kenarlarının orta noktaları
sırasıyla E ve F’dir. CE ve CF doğruları A merkezli ve B’den geçen çemberi karenin iç
bölgesinde sırasıyla K ve L noktalarında kesiyor. Buna göre |KL| nedir?
Çözüm:
E noktasına göre iç kuvvet uygularsak,
5
2
1
1
A
1
2
MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI
F
1
2
5
n2 2
21
D
1
2
|EL|
E
1
2
|LC| |EC||EL|
B
|LC|
3 5
10
2
2
L
1
K
1
5 1 3
3 5
|EL|
olur.
2
2 2
10
C
2 5
10
5 3 5 2 5
olur.
2
10
10
2 5
2
10 |KL|
olur.
5
2
5 5
2
10
|KL|
12. |AB|= 2 ve |AD| 2 2 koşullarını sağlayan bir ABCD dikdörtgeninde AD
kenarının orta noktası M olmak üzere BM ile AC doğruları K’de kesişiyor. Buna göre A,
B, K noktalarından geçen çemberin yarıçapı kaçtır?
Çözüm:
C
BKC üçgeni,
2
4 3
3
2 6
3
2
2 3
3
A
K
2
6
3
M
2
D
2
2
2 6 4 3
2 2
3 3
24 48
8
9
9
72
8 olduğundan bir dik üçgendir.
9
ˆ 90 olduğuna göre,
s(K)
[AB] çap olur. r 1 dir.
13. Herhangi ikisinin farkı 5’in katı olmayacak şekilde iki basamaklı bir sayı kümesi
oluşturulmak isteniyor. Bu kümenin elemanı en fazla kaç olabilir?
Çözüm:
Herhangi ikisinin farkı 5'in katı olan iki basamaklı sayı kümelerini oluşturalım.
{10, 15, 20, 25, ... , 90, 95}
{11, 16, 21, 26, ... , 91, 96}
{12, 17, 22, 27, ... , 92, 97}
{13, 18, 23, 28, ... , 93, 98}
{14, 19, 24, 29, ... , 94, 99}
Yukarıdaki kümelerden sadece birer tane eleman alarak küme oluşturabiliriz.
Örneğin {15, 21, 12, 28, 94} kümesi istenilen şarta uygun bir küme. Bu kümeye
başka bir eleman ekleyemeyiz. Yani eleman sayısı en fazla 5 olur.
AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ | 21.01.2017
2 2
MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI
B
6
14. 10 kişiden oluşan bir grupta herkes kendi dışındaki 9 kişinin yaşlarını toplar. Bu
toplamların oluşturduğu küme {89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97} olduğuna göre bu
grupta aynı yaşta olan iki kişi kaç yaşındadır?
Çözüm:
Aynı yaşta olan iki kişinin bulacağı toplam aynıdır. Bu toplama K dersek,
89 + 90 + 91 + 92 + 93 + 94 + 95 + 96 + 97 + K = 837 + K olur.
9 (x1 x 2
x10 ) 837 K
9'un katı
olmalı
9'un katı
9'un katı
K 90 olur.
9 (x1 x 2
AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ | 21.01.2017
x1 x 2
x10 ) 837 90
x10 103
Aynı yaşta olan kişilerin bulduğu toplam 90 olduğundan
103 90 13 yaşındadırlar.
15. n2 n 59 sayısını tam kare yapan tüm n pozitif tam sayılarının toplamı kaçtır?
Çözüm:
n2 n 59 (n k)2
k 1 n 58
n2 n 59 n2 2nk k 2
k2 n
2
59 k 2nk n
k 3 n 10
59 k 2 n(2k 1)
n
16. a
59 k 2
2k 1
101
104
b
55
3
k 4 den itibaren n pozitif tam sayı olmuyor.
k 'nın alabileceği değerler toplamı 58 10 68 olur.
97
101
c
59
sayılarını sıralayınız.
61
Çözüm:
MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI
a
7
101
104
3
fark
b
97
101
4
fark
c
59
61
2
fark
Aradaki farkları eşitlemek için a’yı 4 ile, b’yi 3 ile, c’yi 6 ile genişletiyoruz.
a
404
416
12
fark
b
291
303
12
fark
c
354
366
12
fark
Payı ile paydası arasındaki farkı eşit olan basit kesirlerde payı ve paydası
büyük olan kesir daha büyüktür. Bu durumda,
a c b olur.