ÖZEL PROBLEM ÇÖZÜMLERİ
Soru 1.
a 2 b2 c2 d 2 4
olacak şekilde
3
3
a, b, c, d
3
reel saylar olsun. Bu durumda
3
a b c d 8
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 1. a 2 b 2 c 2 d 2 4 ifadesinden a 2 4, a 2, a 2 (a 2) 0, a 3 2a 2
olarak yazılır. Benzer olarak, b 3 2b 2 , c 3 2c 2 , d 3 2d 2 olur. Böylece,
a 3 b 3 c 3 d 3 2(a 2 b 2 c 2 d 2 ) 8
elde edilir. Eşitlik durumu (a, b, c, d ) ( 2, 0, 0, 0) olması ile bulunur.
Soru 2.
a , b, c
negatif olmayan reel saylar için
bc
a 3 b 3 c 3 3abc 2
a
2
3
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 2. Aritmetik-Geometrik eşitsizlik yardmyla a 3 b 3 c 3 3abc yazabiliriz. Eğer
bc
bc
a 0 ise eşitsizlik açıktır. Bu yüzden,
a 0 olduğunu göz önüne
2
2
alalım.
bc
E a b c 3abc 2
a
2
c a 2 y olarak alırsak,
3
olsun.
b a 2x
ve
3
3
3
E 12a ( x 2 xy y 2 ) 6( x y )( x y ) 2
6( x y)( x y ) 2
3bc
a (b c) 2 0
2 2
(a, b, c) (1,1,1) veya (a, b, c) (0,1,1)
elde edilir. Eşitlik için
Soru 3.
abc 1 olacak şekilde
a , b, c
dır.
pozitif reel saylar olsun. Bu durumda
a b c 5 a2 b2 c2
3
3
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 3. Eşitsizliği ispat etmek için
a b c 5 81abc a 2 b 2 c 2
olarak yazalım.
I. Yöntem. abc 1 olacak şekilde a , b, c pozitif reel saylar için a b c 3 olarak
alalım. O halde a b c 3 için
E ( a, b, c) abc a 2 b 2 c 2
ifadesinin a b c 1 için maksimuma sahip olduğunu göstermeliyiz. Çelişki için
kabul edelim ki E ( a, b, c) maksimum değerini b c için (a, b, c) da alısın. O
halde ispat tamamlamak için
bc bc
E (a, b, c) E ( a,
,
)
2
2
olduğunu ispatlamalıyız. Gerçekten de
bc bc
E (a,
,
) E ( a, b, c )
2
2
2
b c 4
3 bc
2
2
a
bc a 2
bc(b c )
2
2
1 3
1
a (b c) 2 a (b c) 4 0
4
8
II. Yöntem.
ab bc ca2 3abc(a b c)
olduğunu biliyoruz o halde bu eşitsizlik
a 2 (b c) 2 b 2 (c a ) 2 c 2 ( a b) 2 0
eşitsizliğine denktir. Dolayısıyla,
a b c 6 27ab bc ca 2 a 2 b 2 c 2
olduğunu göstersek yeterlidir. S a b c ve Q ab bc ca
6
a b c
2
27ab bc ca a b c
2
2
2
olarak seçersek,
S 6 27Q 2 ( S 2 2Q ) ( S 2 3Q ) 2 ( S 2 6Q ) 0
olarak elde edilir.
Soru 4. a 3 b 3 c 3 3
durumda
olacak şekilde
a, b, c
negatif olmayan reel saylar olsun. Bu
a 4b 4 b 4 c 4 c 4 a 4 3
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 4. Aritmetik-Geometrik eşitsizlik yardımıyla,
b3 c 3 1 4 a 3
bc
3
3
yazılır. Böylece,
4b 3 c 3 a 3 b 3 c 3
b4c4
3
ve benzer olarak,
4c 3 a 3 a 3b 3c 3
4 a 3b 3 a 3b 3 c 3
,
a 4b 4
3
3
olur. Bu üç eşitsizlik toplanılırsa
4 a 3b 3 b 3 c 3 c 3 a 3
4 4
4 4
4 4
a b b c c a
a 3b 3 c 3
3
olur. Dolayısıyla, ispat tamamlamak için
4 a 3b 3 b 3c 3 c 3 a 3 3a 3b 3c 3 9
olduğunu göstermeliyiz. Üçüncü dereceden
3
4xy yz zx ( x y z ) 9 xyz x y z
Schur eşitsizliğinde x a 3 , y b 3 ve z c 3 olarak alsak ispat tamamlanmış olur.
Eşitlik a b c 1 olması ile mümkündür.
c4a 4
Soru 5.
a , b, c
negatif olmayan reel saylar için
a 2 b 2 c 2 2abc 1 2ab bc ca
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 5. 1 a, 1 b ve 1 c saylar arasında daima iki tanesi aynı işarete sahiptir.
Yani 1 b 1 c 0 olsun. O halde
a 2 b 2 c 2 2abc 1 2ab bc ca
( a 1) 2 (b c) 2 2a 2abc 2( ab ca)
elde edilir. Eşitlik
Soru 6.
a , b, c
( a 1) 2 (b c) 2 2a1 b 1 c 0
a b c 1 olması ile mümkündür.
birbirinden farklı reel saylar için
a2
b2
c2
2
b c 2 c a 2 a b 2
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 6.
bc
ca
ab
1
(a b)( a c) (b c)(b a ) (c a )(c b)
iyi bilinen özdeşliği kullanırsak,
a2
b2
c2
b c 2 c a 2 a b 2
b
c
a
bc c a ab
2
2bc
2ca
2ab
(a b)( a c) (b c)(b a) (c a)(c b)
2
b
c
a
22
bc ca a b
elde edilir.
Soru 7.
a, b, c
negatif olmayan reel saylar için
a
2
bc
b c b 2 ca
c a c 2 ab
a b 0
olduğunu ispatlayınız.
b c 2x 2 , c a 2 y 2
Çözüm 7.
2
yada
2
2
2
2
olarak alalım ve
2
sıfır ise eşitsizlik eşitlik durumu olacaktır. Aksi durumda,
a , b, c
a
2
a b 2 z 2 ( x, y , z 0 )
a x y z , b x y z , c x y z2
olur. Böylece eşitsizlik
xy( x 3 y 3 ) yz ( y 3 z 3 ) zx( z 3 x 3 ) x 2 y 2 ( x y ) y 2 z 2 ( y z ) z 2 x 2 ( z x)
şeklini alır.
xy( x 3 y 3 ) x 2 y 2 ( x y) xy( x y )( x y) 2
olduğundan
xy( x y)( x y ) 2 yz ( y z )( y z ) 2 zx( z x)( z x) 2 0
elde edilir. Buda istenilen eşitsizlik olur.
İkinci Çözüm.
2
ve
bc (b c) b 2 ca (c a ) c 2 ab ( a b)
0
bc
ca
ab
X a 2 bc (b c), Y b 2 ca (c a ), Z c 2 ab (a b) olmak üzere
X
Y
Z
0
bc
ca
ab
2
yazılır. Genelliği bozmaksızın a b c olsun. O halde
Z 0 olduğu kolayca görülür. Dolayısıyla,
X Y Z 0, X 0
ve
X
Y
Z
bc
ca
ab
X
X Z
Z
bc
ca
ab
1
1
1
1
X
( Z )
0
ca
ab
bc
ca
elde edilir.
Soru 8.
negatif olmayan reel saylar için
a b
bc
cd
d a
0
a 2b c b 2c d c 2d a d 2a b
olduğunu ispatlayınız.
a, b, c, d
Çözüm 8. İlk olarak
a b
1
a 2b c 2 2
yada
3a c
a 2b c 4
yazalım. Cauchy-Schwarz eşitsizliğinden,
3a c
3a c 2
a 2b c 3a c a 2b c
yazılır.
3a c a 2b c 4(a b c d ) 2
ve
3a c
2
16( a b c d ) 2
olduğundan
3a c
a 2b c 4
elde edilir.
Soru 9. a 2 b 2 c 2 a b c olacak şekilde a, b, c negatif olmayan reel saylar
olsun. Bu durumda
a 2 b 2 b 2 c 2 c 2 a 2 ab bc ca
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 9. Hipotezde verilen koşulun karesi alınırsa,
a 4 b 4 c 4 a 2 b 2 c 2 2(ab bc ca a 2 b 2 b 2 c 2 c 2 a 2 )
yazılır. Dolayısıyla, istenilen eşitsizlik
a 4 b4 c4 a 2 b 2 c 2
denktir. Bu eşitsizliğin homogen formu Hölder eşitsizliğinden
a b c 2 a 4 b 4 c 4 a 2 b 2 c 2 2
olur.
Soru 10.
için
a , b, c
negatif olmayan reel saylar(bunlardan herhangi ikisi sıfırdan farklı)
a2
b2
c2
1
a 2 ab b 2 b 2 bc c 2 c 2 ca a 2
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 10.
A a 2 ab b 2 , B b 2 bc c 2
2
ve
C c 2 ca a 2
2
olsun. O halde
2
b
c
1 1 1 a
1
A B C A B C
a2
b2 c2
1
A BC A
a 2 bc
b 2 bc c 2
1
A BC BC A
2
a 2 bc 1 b c
0
A BC 2 B C
elde edilir. Eşitlik ancak a b c olması ile sağlanılır.
Soru 11.
a , b, c
negatif olmayan reel saylar için
a3
b3
c3
1
a 3 (b c) 3
b 3 (c a) 3
c 3 (a b) 3
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 11. Aritmetik-Geometrik ortalama eşitsizliği yardımıyla, x 0 için
1 x 1 x x 2 1 x 2
1 x 3 1 x 1 x x 2
2
2
yazılır. Sonuç olarak, a 0 için
a3
a 3 (b c) 3
1
b c
1
a
1
b2 c2
a2
için eşitsizlik açıktır. Benzer olarak,
1
olur.
a0
3
1
1bc
1
2 a
2
a2
a2 b2 c2
b3
b2
c3
c2
ve
b 3 (c a ) 3 a 2 b 2 c 2
c 3 (a b)3 a 2 b 2 c 2
yazılır. Dolayısıyla elde edilen sonuçlar taraf tarafa toplarsak istenilen eşitsizlik elde
edilir.
Soru 12.
a , b, c
pozitif saylar olmak üzere ve
E (a, b, c) a (a b)(a c) b(b c)(b a) c(c a )(c b)
yararlanarak,
a)
(a b c) E (a, b, c) ab( a b) 2 bc(b c) 2 ca(c a ) 2
b)
1 1 1
2 E a, b, c ( a b) 2 (b c) 2 (c a ) 2
a b c
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 12. a)
a
Schur eşitsizliği kullanılarak,
(a b c ) E (a , b, c )
elde edilir.
b)
a
2
2
(a b)( a c) 0
(a b)( a c) 2 a (b c)( a b)(a c)
a(b c)(a b)(a c)
ab(a b)(a c) ac(a b)(a c)
ab(a b)(a c) ab(b c)(b a)
ab(a b)
2
( ab bc ca) a (a b)( a c)
abc( a b)(a c) ab ac a ( a b )(a c)
abc( a 2 b 2 c 2 ab bc ca)
bcb(b c)(b a ) c(c a )(c b )
1
abc (b c) 2 bc(b c a )(b c) 2
2
olduğundan eşitsizlik
bc(b c a)(b c)
2
0
eşitsizliğine denktir. Geneli bozmaksızın kabul edelim ki a b c olsun. Bu durumda,
bc(b c a)(b c) 2 bc(b c a)(b c) 2 ac(a c b)(a c) 2
bc(b c a )(b c) 2 ac(a c b)(b c) 2
c(b c) 2 ( a b) 2 c(a b) 0
elde edilir. Her iki eşitsizlikte eşitlik durumu (a, b, c) (1,1,1) dır.
Soru 13. a , b, c ve x, y, z reel saylar için a x b y c z 0
a b c x y z olmak üzere
ay bx ac xz
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 13.
ay bx ac xz a ( y c) x(b z )
a (a b x z ) x(b z )
a (a x) (a x)(b z )
1
1
(a x) 2 ( a 2 x 2 ) ( a x)(b z )
2
2
1
1
(a x) 2 ( a x)(b c y z ) 0
2
2
ve
elde edilir. Buda istenilen sonuçtur. Eşitlik durumu için
2 x y z 0 olmasıdır.
a x, b z , c y
ve
a , b, c 13 , 3 olmak üzere
a
b
c
7
ab bc ca 5
olduğunu ispatlayınız.
Soru 14.
Çözüm 14.
a
b
c
a b bc ca
olarak alalm ve genelliği bozmaksızın a max{a, b, c} olarak alalım. O halde
7
E (a, b, c) E ( a, b, ab )
5
olduğunu gösterelim. Böylece,
a
b
c
2 b
E (a, b, c) E ( a, b, ab )
a b bc ca
a b
E (a, b, c)
elde edilir. Şimdi,
x
a
b
a , b, c
olmak üzere
ve
2
a b ab c
0
a b b c c a
1
a, b, c , 3 olduğundan
3
7
a
2 b
7
E (a, b, ab )
5 ab
a b 5
olsun.
elde edilir. Eşitlik durumu için ise
Soru 15.
x, y , z
x2
2
7
2
x 1 x 1 5
3 7 x 8x2 2x3
5 x 2 1 x 1
3 x x 2 (1 x) 2 0
5x 2 1 x 1
1
(a, b, c) (3, ,1)
3
dır.
negatif olmayan reel saylar için
a bc x y z
x3
olur. Böylece,
ax(a x) by(b y ) cz(c z ) 3(abc xyz)
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 15. a x , b y , c z ve
yz , zx , xy üçlüsü için Cauchy-Schwarz
eşitsizliği kullanılırsa,
a 2 x b 2 y c 2 z ( yz zx xy) xyz( a b c) 2
olur. O halde
(a b c) 2 ( x y z ) 2 3( yz zx xy)
olup
a 2 x b 2 y c 2 z 3 xyz
olur. Benzer olarak,
ax 2 by 2 cz 2 3abc
olur. Bu eşitsizlikler taraf tarafa toplanılırsa istenilen eşitsizlik elde edilir.
Soru 16.
a, b, c
negatif olmayan reel saylar için
4(a b c) 3 27(ab 2 bc 2 ca 2 abc)
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 16. Genelliği bozmaksızın a min{a, b, c} olduğunu kabul edelim. O halde
b a x ve c a y ( x 0, y 0) olarak alırsak eşitsizlik
9( x 2 xy y 2 ) a ( 2 x y ) 2 ( x 4 y) 0
şekline indirgenmiş olur ki bunda istenilen sonuçtur. Eşitlik durumu için ise
(a, b, c) (1,1,1) olasıdır.
Soru 17.
negatif olmayan reel saylar için ve a b c 3
1
1
1
1
2
2
2 ab 1 2bc 1 2ca 2 1
olduğunu ispatlayınız.
a , b, c
olmak üzere
Çözüm 17. Eşitsizlik
ab 2 bc 2 ca 2 1 4 a 3b 3 c 3
eşitsizliğine denktir. O halde Aritmetik-Geometrik eşitsizliğinden,
ab 2 bc 2 ca 2 3abc
ve
3
abc
1
abc
3
olur. Böylece
ab 2 bc 2 ca 2 1 4a 3b 3 c 3 3abc 1 4a 3b 3 c 3
olarak elde edilir. Eşitlik ancak
(1 abc)(1 2abc) 2 0
a b c 1 olması ile bulunur.
Soru 18.
pozitif saylar için
1
1
1
1
4
2
2
2
2
a ab b bc c cd d da ac bd
olduğunu ispatlayınız.
a , b , c, d
Çözüm 18. Eşitsizliği
ac bd
1 8
2
ab
a
ca
b(d a )
a b a(a b) 8
ca
b (d a)
a b a (a b ) 8
olarak yazılır. Aritmetik-Geometrik eşitsizliğinden,
b( d a) b(d a ) c( a b) d (b c) a (c d )
a(a b) a(a b) b(b c) c(c d ) d (d a) 4
olur. Dolayısıyla, geride
ca
a b 4
olamasını göstermek gerekir. O halde
ca ca d b ac bd
ab ab bc cd d a
1
1
1
1
( a c)
(b d )
ab cd
ad bc
yazılır. Burada
1
1
4
1
1
4
ve
a b c d ( a b) (c d )
a d b c ( a d ) (b c)
olduğundan
ca
4 ( a c)
4(b d )
a b (a b) (c d ) (a d ) (b c) 4
elde edlir. Eşitlik durumu ise
abcd
olması ile sağlanılır.
1
a, b, c
, 2 ise
2
3
3
3
2
2
2
a 2b b 2c c 2a a b b c c a
olduğunu ispatlayınız.
Soru 19.
Çözüm 19. Verilen eşitsizliği
3
2
1
1
a 2b a b 6a 6b 0
(a b) 2 (2b a )
6aba 2b a b 0
olarak yazabiliriz.
2
2 0
2
olduğundan eşitsizliğin doğruluğu açktr. Eşitlik ise a b c
2b a
Soru 20.
olması ile sağlanılır.
negatif olmayan reel saylar için ve ab bc ca 3
1
1
1
2
2
1
2
a 2 b 2 c 2
olduğunu ispatlayınız.
a , b, c
olmak üzere
Çözüm 20. Verilen eşitsizlik
eşitsizliğine denktir. Burada
için
a 2b 2 b 2c 2 c 2 a 2 a 2b 2 c 2 4
bc x, ca y ve ab z olarak alırsak,
x, y, z 0
x 2 y 2 z 2 xyz 4
olduğunu göstermeliyiz. Kabul edelim ki x min{x, y, z}, x 1 olsun. Bu durumda
2
x 2 y 2 z 2 xyz 4 x 2 y z yzx 2 4
2
x 2 y z
1
y z 2 x 2 4
4
x2
x2
y z 2 4
4
x2
x2
3 x 2 4
4
1
( x 1) 2 ( x 2) 0
4
elde edilir. Eşitlik durumu için ise a b c 1 olmasıdır.
Soru 21.
negatif olmayan reel saylar için ab bc ca 3
1
1
1
3
2
2
2
a 1 b 1 c 1 2
olduğunu ispatlayınız.
a, b, c
olmak üzere
Çözüm 21. Verilen eşitsizlik
a 2 b 2 c 2 3 a 2 b 2 b 2 c 2 c 2 a 2 3a 2 b 2 c 2
olarak genişletebiliriz. O halde Aritmetik-Geometrik eşitsizliği yardımıyla,
a b c ab bc ca 9abc
yani
a b c 3abc
olur. Böylece,
a 2 b 2 c 2 3 a 2 b 2 b 2 c 2 c 2 a 2 3abca b c
olduğunu göstermek yeterli olacaktır. Bu eşitsizlik aşağıdaki
ab bc ca a 2 b 2 c 2 ab bc ca 2 3 a 2b 2 b 2 c 2 c 2 a 2 3abca b c
eşitsizliğe denktir. Dolayısıyla bu eşitsizliği
ab a 2 b 2 bc b 2 c 2 ca c 2 a 2 2 a 2 b 2 b 2 c 2 c 2 a 2
yada
2
2
2
aba b bcb c cac a 0
elde edilir.
negatif olmayan reel saylar için a 2 b 2 c 2 3 olmak üzere
a
b
c
1
b2 c2 a2
olduğunu ispatlayınız.
Soru 22.
a , b, c
Çözüm 22. Verilen eşitsizliği
ab 2 bc 2 ca 2 abc 2
olarak yazabiliriz. Genelliği bozmaksızın min{a, b, c} b max{a, b, c} olarak kabul
edelim. O halde bu kabul altında
2 ab 2 bc 2 ca 2 abc 2 ab 2 b3 a 2 b 2 ca 2 abc
b 2 3b 2 a (b 2 ab ca bc)
(b 1) 2 (b 2) a (b a )(b c) 0
elde edilir.
Soru 23.
a)
a , b, c
pozitif saylar için ve
abc 1 olmak üzere
a 1 b 1 c 1
0
b
c
a
b)
a 1 b 1 c 1
0
bc ca ab
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 23. a) Verilen eşitsizliği
ab 2 bc 2 ca 2 a b c
olarak yazalım. Aritmetik-Geometrik eşitsizlikten,
3ab 2 bc 2 ca 2 ( 2ab 2 bc 2 ) (2bc 2 ca 2 ) (2ca 2 ab 2 )
33 a 2 b 5 c 2 33 a 2 b 2 c 5 33 a 5b 2 c 2 3( a b c)
elde edilir.
b) Verilen eşitsizliği
a 1a
2
(ab bc ca) 0
a a a b c 3(ab bc ca) 0
3
2
olarak yazılır. a b c 3 (aritmetik-geometrik eşitsizliğinden) olduğundan sadece
3
2
a a 0 olduğunu göstermek yeterli olacaktır. O halde aritmetik-geometrik
eşitsizliğinden
9 a 3 7 a 3 b 3 c 3 99 a 21b 3 c 3 9 a 2
olduğundan ispat tamamlanmış olur.
Soru 24.
üzere
a , b , c, d
negatif olmayan reel saylar için
a 2 ab b 2 c 2 cd d 2
olmak
(a b )(c d ) 2(ab cd )
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 24. x a 2 ab b 2 c 2 cd d 2 olsun ve genelliği bozmaksızın kabul edelim
ki ab cd olsun. Bu durumda x ab cd ve
a b 2 x 3ab, c d 2 x 3cd
olur. Dolayısıyla
x 3ab x 3cd 4ab cd 2
yazılır. x ab olduğundan
x 3abx 3cd 4ab cd 2
4abab 3cd 4ab cd 4cd ab cd 0
bulunur.
Soru 25.
a1 , a 2 ,..., a n
olduğunu ispatlayınız.
pozitif saylar için ve a1 a 2 ...a n 1 olmak üzere
1
1
1
...
1
1 ( n 1)a1 1 (n 1)a 2
1 (n 1) an
Çözüm 25.
r
n 1
n
olsun. Bu durumda eşitsizlik
i 1, 2,..., n
için
ai r
1
r
1 ( n 1)ai a1 a 2r ... a nr
eşitsizliği alt alta toplarsak elde edilir. Bu eşitsizliğe denk olan
a1 r ... air1 air1 ... a n r ( n 1)a1i r
eşitsizliği Aritmetik-Geometrik eşitsizliğinden yazılır.
1
İkinci Çözüm: Tüm i ler için ai
olarak alalım. Bu durumda eşitsizliğimiz
xi
x1 x2 ...xn 1 olacak şekilde x1 , x2 ,..., xn pozitif saylar olmak üzere
x1
x2
xn
...
1
x1 n 1 x2 n 1
xn n 1
olur. Dolayısıyla Cauchy-Schwarz eşitsizliğinden
x
x n1 1
1
x1 x2 ... xn
x1 n 1
2
olur. Böylece,
x1 x2 ... x n
olduğunu göstermeliyiz ki bu da
1i j n
eşitsizliğine denktir. x1 x2 ...xn 1
istenilen eşitsizlik sağlanılmış olur.
Soru 26.
üzere
a , b , c, d
2
xi x j
n( n 1) x1
n(n 1)
2
olduğundan Aritmetik-Geomretrik eşitsizliğinde
negatif olmayan reel saylar için ve
a 2 b 2 c 2 d 2 1 olmak
(1 a )(1 b)(1 c)(1 d ) abcd
olduğunu ispatlayınız.
Çözüm 26.
1 a 1 b cd
1 c 1 d ab
eşitsizliklerin çarpılması ile istenilen eşitsizlik elde edilir. İlk eşitsizliği elde edelim:
2cd c 2 d 2 1 a 2 b 2
yazılır be böylece
2(1 a )(1 b) 2cd 2(1 a )(1 b) 1 a 2 b 2
2
1 a b 0.
İkici eşitsizlikte benzer şekilde elde edilir.
Soru 27.
a , b, c
pozitif reel saylar olmak üzere
2a
2b
2c
3
ab
bc
ca
olduğunu ispatlayınız.
b
c
Çözüm 27. x
, y
a
b
olacak şekilde x, y ve z
a
olarak alalım bu durumda problem
c
pozitif saylar olmak üzere
ve
z
1
2
1
2
1
2
3 2
2
1 x
1 y
1 z
şeklinde yazılır. Kabul edelim ki x max{x, y, z} olsun öyle ki
eşitsizlik
1
1
2
2
2
1 yz
1 y
1 z
1
2
3 2
2
1 yz
1 x
eşitsizliklerin toplamıyla elde edilebilir. İlk eşitsizlik
2
1 1
1
2
2 1 y
1 z2
2
1 1
1 y2 1 z2
1
1 y2 z 2
1 y2 1 z2
1 y2 z2
2
2
1 yz 1 yz
şeklinde elde edilir. İkinci eşitsizliği elde etmek için
1
2
2
1 x
1 x
olduğunda
1
2
3
1 x
1 yz 2
olduğunu göstermemiz yeterli olacaktır. Dolayısıyla,
1
xyz 1
yz 1 olur. Böylece
3
1
2
1 3x
2x
2 1 x
1 yz 21 x
1 x
1 3 x 2 2 x(1 x)
2(1 x)
1 x
2x
2(1 x)
2
0
olarak elde edilir.
Soru 28.
pozitif reel saylar ise
a, b, c, d
2
2
2
2
a b c d
1
a b bc c d d a
dır.
Çözüm 28.
x
b
c
d
a
, y , z ve t
a
b
c
d
aldığımızda eşitsizlik
1
1
1
1
1
2
2
2
1 x 1 y 1 z 1 t 2
şeklindedir. xyzt 1 olacak şekilde x, y, z , t saylar pozitif olmak üzere
1
1
1
2
2
1 x 1 y 1 xy
bilinen eşitsizlikten
1
1
1
xy
2
2
1 z 1 t 1 zt 1 xy
yazılır ve
1
1
1
xyx 2 y 2 x 2 y 2 2 xy 1
1 x 2 1 y 2 1 xy
1 x 2 1 y 2 1 xy
xy x y 1 xy
0
1 x 2 1 y 2 1 xy
2
2
ve benzer şekilde
2
2
1
1
1
zt z t 1 zt
0
2
2
1 z 1 t 1 zt 1 z 2 1 t 2 1 zt
elde edilir Bu durumda eşitsizlik sağlanır. a b c d için eşitlik olur.
Soru 29.
durumda
a , b, c
pozitif saylar olmak üzere
a b c 1a 1b 1c
dır.
abc
ise bu
ab 2 c3 1
dır.
Çözüm 29. İlk olarak a 1 olduğunu göstereceğiz. Bunun için a 1 olsun. Bu
durumda 1 a b c ve
1 1 1 1 a 2 1 b2 1 c2
abc
0
a b c
a
b
c
olduğundan kabulümüz yanlıştır. a 1 için bc 1 ise
1
1
a b c
a
bc 1
dır. Şimdi c 1 ve ab 1 olduğunu göstermeliyiz.
bc 1 için abc 2 1 olduğunu göstermek yeterlidir. ab 1 olduğundan
1
1
1
1
1
c a b 1 2 ab
1 2
ab
ab
c
ab
ab
ab
ab
dır ve bu eşitsizlik dolayısıyla
1
ab
0
c
1
c
ab
abc 2 1 verildiğinden eşitsizlik sağlanır. ve a b c 1 için eşitlik olur.
Soru 30.
a , b, c
negatif olmayan saylar ve en az ikisi sıfırdan farklı olmak üzere
a2
b2
c2
a
b
c
2
2
2
2
2
2
bc ca ab
b c
c a
a b
dır.
Çözüm 30. Özdeşliklerin toplamından
a2
a
aba b aca c
2
2
b c
bc
b 2 c 2 b c
b2
b
bcb c bab a
2
2
c a
ca
c 2 a 2 c a
c2
c
cac a cbc b
2
2
a b
ab
a 2 b 2 a b
yukardaki eşitlikleri tek bir toplam altında yazdığımızda
a2
a
b 2 c 2 b c ...
1
1
bcb c 2
2
2
2
c a c a a b a b
2
bcb c
a b c ab bc ca 2
0
2
a b a 2 c 2 a b a c
Bu durumda eşitsizlik sağlanır. a, b, c 1,1,1 için ve aynı zamanda a, b, c 0,1,1
için eşitlik olur.
Soru 31.
a, b, c
2
2
2
negatif olmayan saylar ise
2 a 2 1 b 2 1 c 2 1 a 1b 1c 1abc 1
dır.
Çözüm 31.
için
abc
3
2 a 2 1 a 1 a 3 1
eşitsizliği yazılır. Bu eşitsizlik
3
2 a 2 1 a 1 a 3 1 a 1 a 2 a 1 0
olduğundan doğrudur. Şimdi aşağdaki eşitsizlikleri çarptğmzda,
2b
2c
4
1 b 1 b
1 c 1 c
3
1
1
2 a 2 1 a 1 a 3 1
3
2
2
3
3
3
3
3
3
8 a 2 1 b 2 1 c 2 1 a 1 b 1 c 1 a 3 1 b 3 1 c 3 1
yazılır buradan da
a 3 1b 3 1c 3 1 abc 13
olduğunu göstereceğiz, bu eşitsizlik için Hölder's eşitsizliğini kullandığımızda
a
3
3
1 b3 1 c3 1
3
abc
3
3
3 3
3
3
3
3 1.1.1 abc 1
elde edilir ve
a b
3 3
b 3c 3 c 3 a 3 3a 2 b 2 c 2 a 3b 3 b 3 c 3 c 3 a 3 3abc 0
eşitsizliği göz önüne alınırsa a 3b 3 b 3 c 3 c 3 a 3 3a 2 b 2 c 2 ve a 3b 3 b 3 c 3 c 3 a 3 3abc
olduğundan eşitsizlik sağlanır. a b c için eşitlik olur.
Soru 32.
a , b, c
negatif olmayan saylar ise
3 1 a a 2 1 b b 2 1 c c 2 1 abc a 2b 2 c 2
dır.
Çözüm 32. Özdeşlikten,
2
2
2
2 1 a a 2 1 b b 2 1 a 2 b 2 a b 1 a 1 b
yazılır bu durumda
2 1 a a 2 1 b b 2 1 a 2b 2
eşitsizliği sağlanır. Şimdi
3 1 a 2b 2 1 c c 2 2 1 abc a 2 b 2 c 2
eşitsizliğini ispatlamak yeterli olacaktır.
3 a 2 b 2 c 2 3 2 ab 3a 2 b 2 c 1 3a 2 b 2 0
Yukardaki eşitsizliğe denktir. Bu eşitsizlik doğrudur, çünkü c diskriminanta sahipse
4
D 31 ab 0
dır. Bu durumda eşitsizlik sağlanır. a b c 1 için eşitlik olur.
Soru 33.
a , b, c
negatif olmayan saylar ise
1 a a 1 b b 1 c c 1 d d
2
2
2
2
1 abcd
2
2
dır.
Çözüm 33.
için eşitsizlik
2 1 a a 2 1 a4
şeklindedir. Bu eşitsizlik geçerlidir. Çünkü
4
2 1 a a 2 1 a 4 1 a 0
dır. Yukardaki eşitsizlikleri kullanarak
abcd
2
4 1 a a2 1 b b2
1 a 1 b
2
4
4
dır.
1 a 1 b 1 a b
4
4
2
2 2
için
2 1 a a 2 1 b b 2 1 a 2b 2
elde ederiz. Yukardaki eşitsizlik sayesinde
2 1 a a 2 1 b b 2 1 a 2b 2
2 1 c c2 1 d d 2 1 c 2d 2
ve
1 a b 1 c d 1 abcd
2
2
2
eşitsizliklerini çarptığımızda eşitsizlik sağlanır.
Soru 34.
a , b, c
2
2
a b c d 1
için eşitlik olur.
negatif olmayan saylar ise
a
2
3
ab b 2 b 2 bc c 2 c 2 ca a 2 ab bc ca
dır.
Çözüm 34.
2
2
4 a 2 ab b 2 3a b a b 0
eşitsizliğine sahibiz. Yukardaki eşitsizlikten yararlanarak
2
4 a 2 ab b 2 3a b
2
2
4 b 2 bc c 2 3b c
4 c 2 ca a 2 3c a
eşitsizliklerini çarptığımızda
2
2
2
64 a 2 ab b 2 b 2 bc c 2 c 2 ca a 2 27a b b c c a
elde ederiz. Bundan dolay
2
2
2
3
27a b b c c a 64ab bc ca
eşitsizliğini göstermek yeterlidir.
2
3ab bc ca a b c
için
2
2
2
2
2
81a b b c c a 64a b c ab bc ca
eşitsizliğini ispatlamalıyız. Bu eşitsizlik
9a b b c c a 8a b c ab bc ca
eşitsizliğiyle eş değerdir.
2
2
2
a b c bc a ca b 0
bilinen eşitsizliği için eşitsizlik sağlanır. a, b, c 1,1,1 ve aynı zamanda
a, b, c 1, 0, 0 durumunda eşitlik olur.
Soru 35.
a, b, c, d pozitif saylar ve abcd 1 olsun
1
1
1
1
1
1 ab bc ca 1 bc cd db 1 cd da ac 1 da ab bd
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 35.
1 1 1
1
1
1
d a b c
a b c
bc
ca
ab
eşitsizliğini biliyoruz. Bundan dolay,
a b c
ab bc ca
d
ve
1
d
1 ab bc ca
a b c d
dır. Benzer şekilde
1
a
1 bc cd dc
a b c d
1
1 cd da ac
b
a b c d
1
c
1 da ab bd
a b c d
yukardaki eşitsizlikleri topladığımızda istenen eşitsizlik ispatlanır.
eşitlik olur.
Soru 36.
a, b, c
ve
reel saylar ise
x, y , z
2
4a x
a b c d 1 için
2
b
2
2
y 2 c 2 z 2 3bcx cay abz
dır.
Çözüm 36. Cauchy-Schwarz eşitsizliğinden
2
2
a 2 x 2 cy bz b 2 c 2 a cy bz bcx
dır. Bundan dolay
2
4 b 2 y 2 c 2 z 2 3 cy bz b 2 c 2
eşitsizliğini göstermeliyiz. Bu eşitsizliği
cy bz 2 bc 2 yz 2 0
haline dönüşmesi açktır. abc 0 durumunda
x y z
2
a b c
2
eşitliği sağlanır. Bu durumda eşitsizlik sağlanır.
Soru 37.
abcd
ise
a b c d e 2 8ac bd ce
dır.
için eşitlik sağlanır.
e0
Çözüm 37.
a b c d e 2 8ac bd ce
2
a b c d e 4c 8a b c d e c 16c 2 8ac bd ce
2
a b c d e 4c 8b c c d 0
dır. Bu durumda eşitsizlik sağlanır.
Soru 38.
a, b, c, d
bc
a b e
2
veya
cd
a b e
2
için eşitlik olur.
reel saylar ise
2
6 a 2 b 2 c 2 d 2 a b c d 12ab bc cd
dır.
Çözüm 38.
2
E a, b, c, d 6 a 2 b 2 c 2 d 2 a b c d 12ab bc cd
olsun. Bu durumda,
E x a, x b, x c, x d
4 x 2 42a b c 2d x 7 a 2 b 2 c 2 d 2 2ac ad bd 10ab bc cd
2 x 2a b c 2d 3 a 2 2b 2 2c 2 d 2 2ab 2ac 2ad 4bc 2bd 2cd
2
2 x 2a b c 2d 3b c 3a b c d
olur. x 0 için
2
2
2
E a, b, c, d 2 a b c 2d 3b c 3a b c d 0
dır. Bu durumda eşitsizlik sağlanır. 2 a b c 2d için eşitlik olur.
2
Soru 39.
a , b, c
2
2
pozitif saylar ise
a b c 1 1 1 1
a
b
c
a
1
1
1
1
b2 c2 2 2 2
b
c
a
2
dır.
Çözüm 39. Cauchy-Schwarz eşitsizliğini kullanarak,
a 1a a
2
1
1
2 bc 2 2
bc
a
a a1 2 bc bc1
a a1 2 a 1a
2
2
2
2
ve bundan dolay,
2
a 1 1 1 a 2 1
2
a
a
dır. Bu eşitsizlikten aşağıdaki eşitlik varsa
1
1
a 2 bc a 2 bc
ile
a 2 bc b 2 ca c 2 ab 0
eşdeğerdir. Bu durumda eşitsizlik sağlanır. Sonuç olarak, a 2 bc
veya c 2 ab için eşitlik olur.
Soru 40.
a , b, c
veya
pozitif saylar ise
1
1
1
1 1 1
5 2 a 2 b 2 c 2 2 2 2 2 a b c
b
c
a
a b c
dır.
b 2 ca
Çözüm 40.
x
a b c
b c a
ve y
b c a
a b c
olsun.
a b c 1 1 1 x y 3
a
b
c
ve
1 1
1
2 a2 b2 c2 2 2 2 2
b
c
a
a 2 b 2 c 2 b2 c 2 a 2
2 2 2 2 2 2 2 2 4
c
a a
b
c
b
2
2
2 x 2 2 y 2 y 2 2 x 4 x y 2 x y x y 2
2
Bu yüzden,
1
1
1
1 1 1
2 a 2 b 2 c 2 2 2 2 2 x y 2 a b c 5
b
c
a
a b c
a b veya b c veya c a eşitlik olur.
dır.
Soru 41.
a , b, c
pozitif saylar ise
a b bc cd d a
0
bc cd d a ab
dır.
Çözüm 41.
a b c d a c a c
1
1
2 a c
2
bc d a bc d a
bc d a
dir.
1
1
4
b c d a b c d a
için
a b cd
4a c
2
bc d a abcd
olduğundan benzer eşitsizlikler yazlp toplandğnda
bc d a
4b d
2
cd ab abcd
eşitsizlik sağlanır. a c ve b d olursa eşitlik olur.
Soru 42.
a, b, c 1 ise
1 a2
1 b2
1 c2
2
1 b c2 1 c a2 1 a b
dır.
2
Çözüm 42. 1 b c 2 1 b 0, 1 b c 2 12b 1 c 2
2
2
ve bundan dolay
1 a
2 1 a
2
1 b c
1 b2 2 1 c2
dır. x 1 a 2 ve y 1 b 2 yazdığımızda
x
y
z
1
y 2z z 2 x x 2 y
olur. Cauchy-Schwarz eşitsizliğini kullanarak
x
y
z
x y z 2
y 2 z z 2 x x 2 y x y 2 z y z 2 x z x 2 y
x y z 2 1
3xy yz zx
elde edilir. İstenen eşitsizlik bu durumda sağlanır.
Soru 43.
a , b, c
ve
x, y , z
a b c 1 ise eşitlik olur.
pozitif reel saylar olsun ve
a b c x y z a 2 b 2 c 2 x 2 y 2 z 2 4
için
abcxyz
1
36
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 43. Eldeki verileri ve A. Ortalama-G. Ortalama eşitsizliklerini kullanarak
4ab bc ca xy yz zx
x y z x y z
20 a b c x y z x y z a b c
20 2a b c x y z a b c x y z 4
2
2
a b c a 2 b 2 c 2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
ve yukardaki eşitsizlikten
ab bc ca xy yz zx 1
dr. ve buradan iyi bilinen eşitsizlikleri
ab bc ca 2 3abca b c
xy yz zx 2 3xyzx y z
iyi bilinen eşitsizliklerini çarptığımızda
ab bc ca2 xy yz zx 2 3abcxyza b c 3 x y z 36abcxyz
elde edilir. Böylelikle
2
2
1 ab bc ca xy yz zx 36abcxyz
bizden istenilen eşitsizlik ispatlanmış olur. 1 36abcxyz eşitlik durumu için
ab bc ca 2 3abca b c
eşitliklerde
abc
ve
2
ve xy yz zx 3 xyz x y z olması gereklidir. Bu
x y z olursa bize verilen hipotez
a b c x y z a 2 b 2 c 2 x 2 y 2 z 2 4
elde edilir. Sonuç olarak
1 36abcxyz
elde edilir.
Soru 44.
a , b, c
a 2 b 2 c 2 3 olsun. Bu durumda
pozitif saylar ve
a 2 b2 b 2 c 2 c 2 a 2
3
ab
bc
ca
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 44.
b2 c2 b c
b c 2 3 a 2 b 2 c 2 a b c
b c 2 a b 2 b c 2 c a 2
2b c 3a 2 b 2 c 2 a b c
eşitsizlikleri yazılır.
3 a 2 b2 c2 a b c
2
için
2
b c a b b c 2 c a 2
2b c
2a b c
eşitsizliğini ispatlamak yeterli olacaktır. Bu eşitsizlik ile
a
2
b c b c 0
eşitsizliği eş değerlidir. Buradan ispat açıktır. a b c 1 için eşitlik durumu olur.
Soru 45.
negatif olmayan saylar ve en az ikisi sıfırdan farklı olmak üzere
1
1
1
3
2
2
2
a bc b ca c ab ab bc ca
eşitsizliğini ispatlayınız.
a, b, c
Çözüm 45.
ab bc ca
a b c a
1
2
a bc
a 2 bc
için
a b c a bc a b ca b a
0
a 2 bc
b 2 ca
c 2 ab
eşitsizliği yazılabilir. a b c varsayalım. b c a 0 için
bc a b ca b a
0
b 2 ca
c 2 ab
olduğunu göstermek yeterlidir. Bu eşitsizlik
b 2 c 2 a 2 b c b 2 3bc c 2 a bcb c 2 0
eşitsizliği ile eş değerdir. Buradan,
b c a b c b 3bc c a bcb c
b c 2bc a b c b 2bc c a bcb c
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
abc2a b c
2
b c a b a c abc2a b c 0
istenilen eşitsizlik ispatlanmış olur a, b, c 0,1,1 için eşitlik olur.
Soru 46.
negatif olmayan saylar ve en az ikisi sıfırdan farklı olmak üzere
1
1
1
3
2
2
2
2
2
2
ab bc ca
b bc c
c ca a
a ab b
eşitsizliğini ispatlayınız.
a , b, c
Çözüm 46.
ab bc ca ab bc ca ab bc ca
b 2 bc c 2 c 2 ca a 2 a 2 ab b 2
eşitliğini göstereceğiz. Varsayalım ki, a b c olsun. Bu durumda
E a, b, c E 0, b, c 0
eşitsizliğini göstermeliyiz.
ab c
a c 2 2bc ab a b 2 2bc ac
E a, b, c E 0, b, c 2
b bc c 2
c 2 ca a 2
a 2 ab b 2
ab c
abc ab
a bc ac
2
2
2
2
2
b bc c
c ca a
a ab b 2
0
ve
4
bc
b c
b c
E 0, b, c 3 2
3
0
b bc c 2 c b
bc b 2 bc c 2
olduğundan ispat tamamlanır. a, b, c 0,1,1 için eşitlik olur.
E a, b, c
Soru 47.
a , b, c
pozitif saylar ve
a b c 3 olsun. Bu durumda
12
abc
5
ab bc ca
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 47. Üçüncü dereceden Schur eşitsizliği
a b c 3 9abc 4a b c ab bc ca
dır. 3abc 4ab bc ca eşitsizliğini aldığımızda
36
4ab bc ca 9
15
ab bc ca
eşitsizliğini ispatlamak yeterli olacaktır. Yukardaki eşitsizlik ile
ab bc ca 32 0
eşitsizliği eş değerdir ve buradan da ispat açıktır. a, b, c 1,1,1 için eşitlik olur.
negatif olmayan saylar ve a 2 b 2 c 2 3 olsun. Bu durumda
12 9abc 7ab bc ca
eşitsizliğini ispatlayınız.
Soru 48.
a, b, c
Çözüm 48.
s abc
olsun.
ab bc ca
a b c 2 a 2 b 2 c 2 s 2 3
2
2
için
45 18abc 7 s 2 0
eşitsizliğine dönüşür. Schur'un eşitsizliğinden
a b c 3 9abc 4a b c ab bc ca
yazılır, buradan da
s 3 9abc 2s s 2 3
eşitsizliğine dönüşür ki
9abc s 3 6s
dir. Bu durumda,
2
45 18abc 7 s 2 45 2s 3 6s 7 s 2 s 3 2 s 5 0
eşitsizliğinden ispat tamamlanmış olur. a, b, c 1,1,1 için eşitlik sağlanır.
Soru 49.
a, b, c
negatif olmayan saylar ve
3
3
ab bc ca 3
olsun. Bu durumda
3
a b c 7 abc 10
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 49.
s abc
olsun.
a b c 2 3ab bc ca
iyi bilinen eşitsizliğinden s 3 için
3
a 3 b 3 c 3 3abc a b c 3ab bc ca a b c
3abc s 2 9 s
yazılır, buradan da
10abc s 3 9s 10 0
eşitsizliğine dönüşür. s 4 için de bu eşitsizlik doğrudur. Çünkü
s 3 9 s 10 16 s 9 s 10 7 s 10 0
dır. 3 s 4 için düşündüğümüzde Schur'n eşitsizliğinden
a b c 3 9abc 4ab bc caa b c
dır ve
9abc 12s s 3
elde ederiz.
10 12s s 3
s 3 9 s 10
9
3
s 39s 90 s 3 30 s 2 3s
9
9
2
s 3 16 s 34 s 2 0
9
Bundan dolay ispat tamamlanır ve a b c 1 için eşitlik olur.
10abc s 3 9 s 10
Soru 50.
a, b, c
pozitif saylar ise ve abc 1 olsun. Bu durumda,
a b b c c a 7 5a b c
dır.
a maxa, b, c ve b c x
Çözüm 50. Varsayalım ki
olsun. a 1, x 2 bc
ve
E a b b c c a 7 5a b c
x ax a 2 bc 7 5a 5 x ax 2 a 2 bc 5 x 7 5a
2
2
a 2 bc 5
a 2 bc 5
a x
7 5a
2a
4a
için
x
dır.
x
2
a
a 2 bc 5
2
a 2 bc 5 2 a 2 1a 5
2a
2a
a
2a
a
1 2 1
a 1 0
2a
a
olduğunu düşündüğümüzde
1
1
E ax 2 a 2 bc 5 x 7 5a 2 a 2 5
11 5a
a
a
t 1 yukardaki eşitsizlikte yerleştirildiğinde
1 5
2t 6 5t 5 11t 3 10t 2 2
E 2 t 3 3 11 5t 2
t
t
t3
dır.
a t,
t 12 2t 4 t 3 4t 2 4t 2 t 12 2t 4 t 3 4t 2 3t
t 14 2t 3 0
t3
t3
t2
ispat tamamlanmış olur. a b c 1 ise eşitlik olur.
Soru 51.
a, b, c
negatif olmayan saylar ve en az ikisi sıfırdan farklı olmak üzere
2
a
a3
b3
c3
1
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2a b 2 a c
2b c 2b a
2c a 2c b
abc
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 51.
a2
1
2
2
2
2
2a b 2a c
a b c 2
b2
1
2
2
2
2
2b c 2b a
a b c 2
c2
1
2c a 2c b
a b c 2
eşitsizliklerini çarpıp bu eşitsizliğe Cauchy-Schwarz eşitsizliğini uyguladığımızda
a
2
2
2
a 2 b 2 c 2 a 2 a 2 ac a 2 ba
2
için eşitlik olur.
abc
Soru 52.
2
2
negatif olmayan saylar ve a b c 3 olsun. Bu durumda
1
1
1
1
2
2
a b c a b c a b c2
eşitsizliğini ispatlayınız.
a , b, c
Çözüm 52.
olduğunu düşündüğümüzde ispat kolaydır. Bu durumda
1
1
1
2
2
1
2
a a 3 b b3 c c3
eşitsizliğini ispatlamalıyız ve buradan da
1
4a
1
4b
1
4c
, 2
, 2
2
a a3
9 b b3
9 c c3
9
eşitsizliklerinin toplamını ele alarak ispatımızı yapabiliriz.
2
2
4a
1
a 1 3 a a 1 b c
2
0
9
a a 3 9 a2 a 3
9 a2 a 3
ele aldığımızda ispat tamamlanır. a b c 1 ise eşitlik olur.
abc 3
Soru 53.
a , b, c
negatif olmayan saylar ve ab bc ca 3 olsun.
1
1
1
3
2
2
2
2
2
2
r a b
r b c
r c a
r2
dır.
Çözüm 53.
r
r b2 c2
1
b2 c 2
r b2 c 2
r 1 ise
için
b2 c2
6
r b2 c2 r 2
eşitsizliğini yazabiliriz. Diğer bir şekilde
2
b c
2
2
b c
2
ve
b2 c2
b c 2
r b 2 c 2 2r b c 2
dır. Bundan dolay,
b c 2 6
2r b c 2 r 2
göstermek yeterlidir. Cauchy-Schwarz eşitsizliğinden
b c 2 4a b c 2
2r b c 2 6r b c 2
2
2a b c
2
2
a b c 2 r 1ab bc ca
6
r 1
2 a 2 b 2 c 2 ab bc ca
. 2
r 2 r 2 a b 2 c 2 r 1ab bc ca
6
r2
a b c 1 ise eşitlik olur.
ispat tamamlanmış olur.
Soru 54.
pozitif saylar ve abc 1 olsun.
1
1
1
5
1
3
3
3
1 a 1 b 1 c 1 a 1 b 1 c
eşitsizliğini ispatlayınız.
a, b, c
Çözüm 54.
x 11a , y 11b , z 11c
S x y z ve Q xy yz zx,
0 x, y , z 1
seçelim. abc 1 hipotezinden xyz 1 x 1 y 1 z olur ki, 2 xyz 1 S Q
x 3 y 3 z 3 5 xyz 1 gerekli eşitsizliğe dönüştürür iken
8 xyz S 3 3SQ 1
veya
S 3 4 S 3 3S 4
S2
için son eşitsizliği ispatlamalıyız. Sağ taraf koşulu iyi bilinmesine
3
rağmen, sol taraf koşulu 2 xyz 1 S Q dan izlenir. Biz bu üç durumu dikkate
alacağız
S 1 için
dır.
S 1 Q
S 3 4 S 3 1 S 3 S S 2 0 3S 4Q
1 S
4
3
için
3
S 3 4 S 3 3S 4 Q S 3 4S 3 3S 4 S 1 S 1 0
S
4
3
için
2
S 2 2 S 3
S 4 S 3 3S 4 Q S 4 S 3 3S 4
0
3
3
dır. Bu durumda ispat tamamlanır. a b c 1 için eşitlik olur.
3
Soru 55.
a , b, c
3
pozitif saylar ve
abc 1 olsun. Bu durumda
2
1
3
a b c 3 ab bc ca
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 55.
ab bc ca
abc
ve s
3
3
olsun. Aritmetik Ortalama ve Geometrik Ortalamalarından
u 3 ab.bc.ca 1
dır. Öte yandan, üçüncü derece Schur eşitsizliğinden x, y, z negatif olmayan saylar
için
x y z 3 9 xyz 4x y z xy yz zx
şeklindedir. Eşitsizlikte sırasıyla x, y, z yerine bc, ca, ab yerleştirdiğimizde
u
ab bc ca3 9 4ab bc ca a b c
dır ve bu eşitsizlik
3u 3 1 4us
eşitsizliği ile eş değerdir.
Bu nedenle,
6
9
2
3
8u
3
1
1 3
1
abc
ab bc ca s
u 3u 1
u
dır.
u 1 için,
3u 3 6u 2 2u 3 0
3u 4 9u 3 8u 2 u 3
u 3u 3 1
u 1 3u 3 6u 2 2u 3
u 3u 3 1
eşitsizliğini gösterdik.
u2
için
3u 3 6u 2 2u 3 3u 3 6u 2 3u 2 u 2 0
dır ve 1 u 2
için
2
3u 3 6u 2 2u 3 3u u 1 3 u 0
dır. Bu durumda ispat tamamlanır. a b c 1 için eşitlik olur.
Soru 56.
a , b, c
reel saylar ise
21 abc 2 1 a 2 1 b 2 1 c 2 1 a 1 b1 c
dır.
Çözüm 56.
u abc
v ab bc ca
w abc
kullanarak
2 u 2 v 2 w 2 2 wu 2v 1 u v w 1
eşitsizliğine dönüşür. Eşitsizlik için
2
2 u 2 v 2 w 2 2 wu 2v 1 u v w 1
göstermek yeterlidir. Bu eşitsizlik
u 2 v 2 w 2 2uv 2vw 2 wu 2u 2v 2 w 1 0
veya
u v w 12 0
eşitsizliği ile eşdeğerdir. Bu durumda ispat tamamlanır. u v w 1 0
u v w 1 0 için eşitlik olur.
Soru 57.
ve
negatif olmayan saylar ve en az ikisi sıfırdan farklı olmak üzere
a b c bc a ca b
2
a 2 bc b 2 ca c 2 ab
eşitsizliğini ispatlayınız.
a , b, c
Çözüm 57.
abc
varsayalım ve
bc a a b a c a c b c
b 2 ca
a 2 bc
c 2 ab
eşitsizliğini yazalım.
a ba c a b a a b
a 2 bc
a 2 bc
a
ve
a c b c ab c b c
c 2 ab
için
c 2 ab
b
bc a a b b c
b 2 ca
a
b
eşitsizliğini göstermek yeterlidir. Bu eşitsizlik
2
b 2 a b 2abca b a 2 c 2 ab 2 c 0
veya
ab b
2
ac ab 2 c 0
eşitsizliği ile eşdeğerdir. Bu durumda ispat tamamlanır. a b c
ve c 0 için eşitlik olur.
Soru 58.
a , b, c
2
şart altında,
a b
negatif olmayan saylar ve en az ikisi sıfırdan farklı olmak üzere
a b c
bc a
ca b
2
2
2
a bc
b ca
c 2 ab
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 58. Aritmetik Ortalama ve Geometrik Ortalamalar kullanarak
a b c
a b c
2
2
a bc
a bc ab bc
2ab c
a bc ab bc
2
2 ab c
a bc a
dır. Bu nedenle,
2
2
2
a b c bc a ca b a b b c c a
eşitsizliğini göstermek yeterlidir. Bu eşitisizlik doğrudur, çünkü 4 abc 0
Soru 59.
da azalır.
negatif olmayan saylar ve en az ikisi sıfırdan farklı olmak üzere
1
1
1
a
b
c
2
2
2
b c c a a b a bc b ca c ab
eşitsizliğini ispatlayınız.
a , b, c
Çözüm 59. Özdeşliğe göre
2
2
1
1
1
xyx y 1 xy
1 x 2 1 y 2 1 xy 1 x 2 1 y 2 1 xy
dır. (28 inci problemin ispatından)
2
1
1
1
bcb c a 2 bc
0
a b 2 a c 2 a 2 bc a b2 a c 2 a 2 bc
bu eşitsizliği kullanarak
2
1
b
c
b c b c b c
2
2
a
a
a b c a
a a b a c
2
2
1
1
2
2
a
2
a bc
dır. İspat tamamlanır.
Soru 60.
negatif olmayan saylar ve en az ikisi sıfırdan farklı olmak üzere
1
1
1
2a
2b
2c
2
2
2
b c c a a b 3a bc 3b ca 3c ab
eşitsizliğini ispatlayınız.
a , b, c
Çözüm 60.
1
b c 3a
2a
bc
2
1
b c 3a
2a
bc
2
a b a c a2a b c
b c 3a 2 bc
b c 3a
a b a c
2
bc
a 2a b c
b c 3a 2 bc
için
a ba c
b c 3a
2
bc
0
ve
a 2 a b c
0
2
bc
eşitsizliklerini toplayarak istenilen eşitsizliği elde edebiliriz.
İlk eşitsizliğin ispat için a mina, b, c olduğunu varsayalım. a b a c 0 için
b c b a c a c b 0
c a 3b 2 ca a b 3c 2 ab
eşitsizliğini göstermek yeterlidir. Bu eşitsizlik
b c b 2 a 2 3c 2 ab a 2 c 2 3b 2 ca 0
veya
2
a b c b 2 c 2 a 2 3ab bc 3ac 0
eşitsizliği ile eş değerdir. a mina, b, c için son eşitsizliğin ispat açıktır.
b c 3a
İkinci eşitsizliğin ispat
a 2a b c
b c 3a 2 bc
a a b
a a c
2
bc
b c 3a 2 bc
a a b
bb a
2
c a 3b 2 ca
bc
b c 3a
b c 3a
a b b c 3a
2
bc
2
b c c a 3a
dıır. Bu durumda ispat tamamlanır.
b
2
c a 3b ca
ca b a b ca b
0
2
bc 3b 2 ca
a b c için eşitlik olur.
2
a , b, c
a
Soru 61.
a 2 b 2 c 2 3 olsun. Bu durumda
3
5a b c
18
abc
pozitif saylar ve
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 61.
p abc
q ab bc ca
ve
olsun.
ab bc ca 2 3abca b c
iyi bilinen eşitisizliğine rağmen
a 2 b 2 c 2 3 den
1
3p
2
abc q
p 2 2q 3, p 3
seçeceğiz.
elde ederiz. Bu nedenle
5p
9p
18
q2
eşitsizliğini göstermek yeterlidir.
9p
36 p
5 p 2 18 5 p
18
2
q
p2 3
için
5 p 3 12 p 2 3 p 18 0
5 p 5 18 p 4 30 p 3 108 p 2 81 p 162
p
2
3
olduğunu göstermeliyiz.
2
p 3
dikkate alarak,
3 18
5 p 3 12 p 2 3 p 18 p 2 5 p 12 2
p p
elde ederiz. İspat tamamlanır.
Soru 62.
a , b, c
p 2 5 3 12 3 6 0
a b c için eşitlik olur.
negatif olmayan saylar ve a b c 3
1
1
1
3
6 ab 6 bc 6 ca 5
olsun. Bu durumda
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 62. Eşitsizliği genişlettiğimizde
108 48ab bc ca 13abca b c 3a 2b 2 c 2 0
veya
49 4ab bc ca 3abc abc1 abc 0
eşitsizliğine dönüşür.
Aritmetik Ortalama ve Geometrik Ortalamalardan
3
abc
1
abc
3
elde edilir. Sonuç olarak,
9 4ab bc ca 3abc 0
eşitsizliğini göstermek yeterlidir. Üçüncü dereceden Schur eşitsizliği
a b c 3 9abc 4a b c ab bc ca
homojendir. Bu durumda ispat tamamlanır.
Hem a b c 1 hem de a 0 ve b c 32 , b 0 ve c a
a b 32 için eşitlik olur.
Soru 63.
n4
ve
a1 , a2 ,..., an
3
2
,
c0
reel saylar olmak üzere
a1 a2 ... an n ve a12 a 22 ... an2 n 2
olsun. Bu durumda
maxa1 , a2 ,..., an 2
ispatlayınız.
Çözüm 63. Çelişki amacıyla tüm i ler için a i 2 olduğunu varsayalım. Tüm i
ler için xi 2 ai 0 ve S 0 için S x1 x2 ... xn olsun. S n
den
n a1 a 2 ... a n 2n S
elde ederiz ve
2
S 2
2
n 2
için
n
2
n a a ... a 2 xi
2
2
1
2
2
2
n
i 1
n
2
4 n 4 S xi2 4n 4 S S 2 4n 4 S 2
i 1
dır.
2
S 2, S 2 n 2
2
2
2
için
S n den anlaşılacağı gibi
Sn
S 2, S 2 n 2 için 2 S n 2 den anlaşılacağı ve
dolay S 0 ile çelişkilidir. İspat tamamlanır.
Soru 64.
a , b, c
çelişkilidir.
S 4n 0
den
negatif olmayan saylar ve en az ikisi sıfırdan farklı olmak üzere
ve
a
b
c
13 2ab bc ca
b c c a a b 6 3 a2 b2 c2
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 64.
a
b
c
13 2ab bc ca
b c c a a b 6 3 a2 b2 c2
eşitsizliğini tekardan yazalım.
1
a b a c
a
b c 2 2b c
a b
ba
2b c 2c a
a b
ab 1
1
2 b c c a 2b c c a
2
ve
2
2 ab bc ca
a b
1 2
2
2
2
3
a b c
3 a b2 c2
için
2
1
a b 2b c c a 3a
2
1
0
2
2
b c
eşitsizliğine dönüşür. Eşitsizlik doğrudur çünkü
2
2
3a 2 b 2 c 2 2b c c a a b c 2a b 0
dır. İspat tamamlanır. a b c için eşitlik olur.
Soru 65.
a, b, c
negatif olmayan saylar ve en az ikisi sıfırdan farklı olmak üzere
a 2 b c b 2 c a c 2 a b
2
2
abc
b2 c2
c a2
a b2
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 65.
a 2 b c
b2 c2 a
a 2 b c
b 2 c 2 a
aba b aca c
b2 c2
b
a a b
bab a
2
2
2
c
c a2
2
aba b a b
b2 c2 c2 a 2 0
hem de a 0 ve b c, b 0
dır. İspat tamamlanır. Hem
ve a b için eşitlik olur.
66.
a, b, c
abc
ve
c a, c 0
pozitif saylar ve
a b b c c a 2
olsun. Bu durumda
a
2
bc b 2 ca c 2 ab 1
eşitsizliğini ispatlayınız.
Çözüm 66.
2
2
2
4 a 2 bc b 2 ca c 2 ab a b b c c a
eşitsizliğinin homojenliğini ispatlayacağız. Genelleme kaybolmadan
olduğunu varsayalım.
2
a 2 bc a c
ve
4 b 2 ca c 2 ab b 2 ca c 2 ab
abc
2
için
b 2 c 2 ab ac a b b c
eşitsizliğini göstermek yeterlidir. Bu eşitsizlik cc b 0 eşitsizliği ile eşdeğerdir. Bu
eşitsizlik açıktır. Buna göre ispat tamamlanır. a 0 ve b c 1,
b 0 ve
c a 1,
c 0 ve a b 1 için eşitlik olur.